About

ЗА ЦВЕТА И ГАЛЕРИЯ „ЦВЕТА”

Пламен Асенов

Името на Галерия „Цвета” е избрано съвсем случайно.

Да, мислих дълго, отхвърлих стотици варианти, но изведнъж ми хрумна, че няма по-добро име от Цвета. А то пък, за всеобща изненада, съвпадна с името на художника, в чиято виртуална галерия се намираме. Нали знаете – скромността може и да краси човека, но само ако не е налице нищо друго, което да го краси.

В случая с Цвета не е така – красят го картини.

Цвета Марова телом е родена във Велико Търново, духом – в Пловдив. Най-красив детски спомен за нея са сътворенията от топка глина в ателието на татко, докато самият той чука някакъв камък с неизменната димяща цигара в уста. Тийнейджърското време е пълно с истории и хора от пловдивската Художествена гимназия, тогава в Стария град, в Арменското училище. Студентските години я връщат в Търново, но само колкото да завърши живопис при професор Александър Терзиев и да скочи обратно в Пловдив. Няма да ви разправям за после, само ще кажа – животът на Цвета е класически пример, че когато Вселената си науми нещо, тя го постига, дори ако за целта трябва да сътвори паралелна Вселена.

Така че ето ни в Галерия „Цвета”. Нейната цел е да бъде място за срещи между хората и красивите неща, които са им жизнено необходими. И, разбира се, да подпомогне тъй наречената „сделка” – размяната на евтини хартийки срещу реални стойности. Защо му е на човек да си купува картина, след като всяко дете може да ти нарисува една, убийте ме, не мога да кажа. Но хората го правят от векове, а Цвета Марова е сред онези, които са склонни да поддържат тази традиция жива. И истинска.

За целта в Галерия „Цвета” няма да намерите няколко неща – чисто декоративни платна; творби от вида „късен соц-абстракционизъм”, с който част от българите са свикнали до ослепяване за всичко друго; също и онези псевдо-фолклорни работи, които ах, как добре се продават, защото ах, колко са близки до душата на българина.

За сметка на това тук ще намерите картини на самата Цвета. Поне на първо време – само нейни. Тя е цялата в тях, не можете да сбъркате – силно експресивна, с развинтена фантазия и нестандартно отношение към света и цвета, умна и дълбока, повърхностна и широка, пълна с тайнства и загадки, винаги готова за иронично намигване. Не съм критик, няма да описвам и тълкувам нейните платна, само ще кажа, че на мен ми харесват. Дано и на вас – гледайте и ще видите.

На второ време пък, тоест, малко по-късно, освен картините на Цвета, в галерията ще се появят и творби на други художници. Бъдете сигурни, те няма да са случайни хора, защото, както се казва в една мъдра книга, „мнозина са звани, малцина са призвани”.

Забележка: Като следвате линка на всяка картина, ще стигнете до пълната информация за нея, включително цената, която обаче не включва опаковка и доставка. Освен това всеки може да дойде и да види на живо в ателието тези, а и други, още непредставени в галерията творби. Само трябва да се обади на телефон 0885 99 35 74.